כשמגיעים לאטול אלדברה, מרגישים שזהו, הנה גן עדן. ככה הוא נראה וככה הוא מרגיש. לא צריך יותר מזה. אטול אלדברה, אי קטן וטבעתי, הוא חלק מאיי סיישל השלווים והיפים. הוא מעט מרוחק מיתר איי המדינה – 1,200 ק"מ מהאי המרכזי מאהה – וקרוב יותר למדגסקר וחופי אפריקה מאשר לאיי סיישל עצמם. בזכות הריחוק של האי, ובזכות היותו לא מתאים להתיישבות, שמר אטול אלדברה על הטבע המרהיב והייחודי שלו כאילו אף אדם מעולם לא הגיע אליו, עד היום.
אטול אלדברה – אלמוגים, צבים, דולפינים
מה זה בעצם המילה הזו, "אטול"? אטול הוא אי טבעתי, עשוי אלמוגים, שממוקם באוקיינוסים הטרופיים של כדור הארץ. זוהי בעצם שונית אלמוגים עגולה, המקיפה לגונה. הלגונה הרדודה מאפשרת לאלמוגים ולבעלי חיים שונים ליהנות מקרני השמש הישירות והחמימות, ולהתפתח היטב. אטולים הם בעצם הרי געש ששקעו אל תוך הים, כשהלגונה ממוקמת בלוע הר הגעש.
אטול אלדברה איננו מיושב כלל. נמצאים בו בשגרה רק מדענים וחוקרים. תיירים רשאים להגיע לאי, אולם תחת מגבלות ורק בתנאים מסוימים. כאן, הטבע הוא העיקר, ולא האדם שמגיע לבקר בו. לכן, לא ניתן למצוא באטול אלדברה מלונות מומלצים, או מסעדות. אין כאן. בזכות השמירה הקפדנית של אנשי סיישל, וההכרה באלדברה כאתר מורשת עולמית כבר בשנת 1982 – האי נשמר באופן עוצר נשימה. מבחינת יופיו, המגוון האקולוגי שבו, האלמוגים ובעלי החיים, אלדברה שני רק לאיי גלפאגוס שבמרכז אמריקה.
אטול אלדברה – אטרקציות של טבע
אטול אלדברה מתהדר בשונית אלמוגים מדהימה בעושרה וביופייה. בין האלמוגים, אפשר למצוא כאן מגוון עצום של בעלי חיים, רובם בגודל שאנחנו בהחלט לא רגילים אליו. המרחק מבני האדם ומטורפים אפשריים הניח לבעלי החיים כאן להתפתח בשקט ובשלווה, ללא הפרעות. באי יש המון סרטני קוקוס, צבי ים קרניים, עופות כמו בוביס ופריגטה. כאן אפשר לראות דולפינים, כרישים, פרות ים ועוד. זהו גם מקום מושבם של הרליות הקטנות. אלו הן עופות המזכירות שליו. לאורך השנים הארוכות באי, הרליות איבדו את יכולת התעופה שלהן. מאחר ובאי אין יונקים כלל, ואין טורפים, ובני אדם לא הגיעו למקום – לציפורים לא היה צורך לעוף לשום מקום. באי נמצא גם ריכוז צבי הענק הגדול ביותר בעולם – יותר ממאה אלף צבים. אלו הם צבים יבשתיים עצומים, היכולים להגיע עד לגובה מותניו של אדם מבוגר. מאטול אלדברה, הובאו מספר צבים גם ליתר האיים של סיישל. אולם כאן, אפשר לחזות בהם בבית הגידול הטבעי שלהם. כשהם שרויים בנחת, ברוגע, ובהמוניהם.
צלילה באטול אלדברה
כששואלים מה יש לעשות באי אטול אלדברה, אין ספק כי זוהי התשובה המרכזית ביותר – אלא זהו ביקור מדענים. הצלילה באי היא חוויה מדהימה, והיא חובה לכל צוללן וצוללנים המגיעים לביקור באזור. אין עוד אתר צלילה עשיר כל כך ושמור כל כך. השנורקלינג באטול אלדברה פחות מתרחש, מאחר והמים בלגונה רדודים מאוד, והכללים בשמורה נוקשים ביותר. בזמן הצלילה באזור, אפשר לסייר בין האיים השונים המרכיבים את האטול. צוללנים יוכלו לבלות כאן שעות רבות מתחת למים, ולא לומר שובע. הים באזור נוטה להיות רגוע מאוד בכל ימות השנה. הימים הסוערים ביותר באזור עדיין רגועים יותר מהים הממוצע אצלנו בישראל. גם הגשמים הרבים שיורדים באזור, בשל האופי הטרופי שלו, אינם מפריעים כלל. בין כה וכה נרטבים בזמן הצלילה, והגשם לא משפיע על הראות הטובה מתחת לפני המים. הוא גם לא מבריח את הדגים.
אטול אלדברה – שייט בסירות זודיאק
ההגעה אל האי אלדברה היא כמובן בספינה בלבד. אין במקום שדה תעופה, נמל לעגינת מעבורות או כלי רכב מסוג כלשהו. אפילו את האופניים האופייניים של סיישל, כלי התחבורה המועדף באיים, אי אפשר למצוא כאן. האי הזה הוא כולו על טהרת הטבע.
כדי להגיע אל אטול אלדברה, כדאי לקחת טיסה ממאהה לאי הקטן אסמפשן. האי אסמפשן הוא אי זערורי, שכל כולו רק מסלול המראה ונחיתה למטוסים. יש באי 20 איש בסך הכל, וכולם עובדים ומתפעלים את נמל התעופה הקטן. מהאי אסמפשן יש לקחת ספינה כלשהי לאטול. צוללנים המעוניינים במסע צלילות של מספר ימים יוכלו לקחת יאכטה, ולישון בתוכה בלילות. אחרים, יוכלו להסתפק בספינה רגילה. עבור מי שאיננו צולל ומעוניין לבקר באי, יש לדעת כי הספינה חייבת להיות מצוידת בסירות זודיאק. אלו הן סירות גומי קטנות, המתאימות למספר קטן של אנשים, והן הדרך היחידה המאושרת לכניסה ללגונה. ניתן להיכנס ללגונה בסירות הזודיאק בשעות הגאות בלבד, על מנת שלא לפגוע באלמוגים בעת השפל.
עבור מי שלא מתכוון לישון ביאכטת צוללים, מומלץ לבחור במלון באי מאהה או באחד האיים הגדולים (פרלין ולה דיג). כך, אפשר לקחת בקלות טיסה לאי אסמפשן. בכל מקרה, בין אם מדובר בצוללנים או באוהבי-טבע שמעדיפים להישאר מעל פני המים, אין ספק כי אטול אלדברה הוא אחד מגולות הכותרת של איי סיישל. טבע, טבעי לחלוטין, ללא מגע יד אדם במשך מאות שנים – מה עוד אפשר לבקש?